Broderi

Når jeg tænker broderi, kommer jeg aller først til at tænke på min mormor, som havde overbroderet væggene med broderier, særligt af kronhjorte ved skovsøer, men også at spanske flamingo dansere, som hun havde købt i spanien.
Min farmor gjorde det mere i at broderer puder, og sædestykker til gyngestole, både til sig selv og til andre.
Og ud røg det hele, da de drog til en anden varden, fordi for mig, og mine forældre, var det forbundet med dårlig smag, så vi kunne ikke rigtig finde på noget at bruge det til.
Men tiderne ændre sig, og alt får en rænesance før eller siden, eller andre udvilker nye ideer ud fra gamle håndværks teknikker.
Jeg selv begyndte på et tidspunkt at opkøbe de gamle broderier igen, lavede tasker og kaffe/the varmere ud af dem, så det blev kitch og blev fedt på sin egen måde igen.
Jeg har en ide om på et tidspunkt i undervisningen at vi, og jeg selv, vil tage temaet "kronhjort ved en skovsø" op, og lave det i nye udtryk, hvor broderi kan indgå.

Kontakt; http://www.kreativtid.dk/81888672

Kors sting var det mest brugte broderisting i skolen da jeg var barn.

Som Barn broderede jeg meget selv. For der syntes jeg faktisk, at de ting mine bedsteforældre broderede var vildt fede. Min mormor broderede også duge, hvor på der var tegnet det, som skulle broderes, og farve koder og garn var en stor del af det. Jeg fik da også duge af hende, men som aldrig blev færdige, fordi opgaven simpelhen var for stor for mig.
Min egen erfaring som underviser, er at idag må ting ikke tage for lang tid, dels fordi tiden er en anden, eleverne vandt til at alt skal gå hurtigt, samt undervisningstiden bliver hele tiden beskåret, måske fordi mange ikke finder disse ting så vigtige mere, ved det ikke, tænker bare det kan være sådan, det hænger sammen.

Karkludesyning var også et mega hit da jeg var barn. Det kunne det blive igen.

Jeg selv bruger mest broderiet i forhold til, når mine elever laver stoftryk, da jeg syntes, at det kan give et sjovt og fedt udtryk i farvespillet, samt de lidt kedelige tryk, hvor eleverne laver små blomster, og skriver til min mor, bliver rusket lidt op.
Men så for nylig stødte jeg på disse karklude i skønne farver, så nu er min plan inden vi laver stoftryk, at starte op med et broderi kursus, hvor vi farve bestemmer og eksperimenterer med de forskellige sting på karklude.

Du kan også her bruge perleplader, som også igen er blevet et hit, hvor eleverne først selv tegner det som skal broderes på et stykke ternet papir, bagefter laver de perlepladerne, og så broderiet på enten aida eller sækkelæred, som kan give et råt udtryk. Det kan syes sammen til et fælles billedtæppe.