25-02-2014

innovation og kreativitet, hvad er det for en størrelse

Vi her igen lige været i gang med tekstiltryk, noget af det jeg elsker helt vildt meget, fordi man kan få så mange overfede udtryk. Bare tænk på mærket Punk Royal, som i sin tid costumizede nogle gamle millitærbukser med et simpelt tryk på bagdelen, og blev et kæmpe hit.

 

Denne film, har jeg været så heldig at finde på skolen. Så den bruger jeg som inledning til, når vi skal i gang med tekstiltryk, så eleverne kan se, hvor langt man kan trække det, alene ved en simpel teknink, som her er ramme tryk, et par brugte bukser, og en skide god ide, og en brand godt navn.

 

Og der sker da heldigvis også det, som jeg gerne vil have frem, eleverne er super inspireret. I øjeblikket har vi lidt eksperimenteret med hold, som er kønsopdelt, fordi vi er så heldige, at der i 6.klasserne er lige mange piger og drenge.

 

Med pigerne kommer der sirligt, smukke tryk frem, de giver den ikke så meget gas, som jeg oplever hos drengene, der bare har lyst til at sjaske, slaske det hele til, og se hvad der kommer ud af det.

 

På et af holdne havde jeg nogle drenge, der fandt themet fra filmen "psycho" frem, som de afspillede på telefonen, mens de kastede rød tekstil farve på stoffet. Hvad de tænkte, var ikke til at tage fejl af.

Og et kort øjeblik, var jeg da også lige ved at stoppe dem, fordi det lige var inde og tricke på mine værdier, min moral og en masse andet. For et kort øjeblik syntes jeg ikke det havde sin berretigelse, at lave et tekstiltryk med den musik.

 

Men så stoppede jeg lige mig selv. Kiggede på, tænkte efter. jeg selv, som lærer, ville aldrig havde fundet på det, eller sagt til elever at de skulle lytte til det, og lave et udtryk efter det.

 

Men ideeen med at finde noget musik, og lade det være inspiration, var bare en god ide, og så godt fundet på af drengene selv.

 

Det skal lige siges, at de overhovede ikke vidste, hvorfra musikken kom, eller kendte til filmen. Men hvad det musiske udtryk gik ud på, der herskede ingen tvivl.

 

Og så var det at spørgsmålet kom til mig, hvad er innovation og kreativitet egentlig for en størrelse?

 

Havde jeg stoppet det, fordi jeg selv var lidt snerpet, havde drengene vel ikke fulgt deres indskydelse, og så havde jeg vel bremset en videre innovation og kreativ udfoldelse?

 

Nå, hvor om alting er, så skal de til at udvikle et produkt ud fra forskellige teknikker, og næste teknik de skal mestre er broderi. Jeg er død spændt på, hvor de får taget det hen. Vinker