12-07-2012

Mode igennem tiderne

Hvad skaber egentlig moden? Er det bare de store modehuse, med deres tøjdesignere, eller er det London, med en befolkning der tør noget, er det de gamle klædedragter?

Uanset hvad, så er det jo et stykke vildt spændende kultur historie. Moden har det jo med at svinge fra det prangende, som eks Rokoko, til det mere casuel, for så igen at blive prangende, hvem husker ikke firsernes neon og plastik i store mængder. og neon har jeg da set her for nylit igen.

Så moden præges jo altså af brugerne, af dem der finder på, også pop idoler og film stjerner, store divaer, samt hvad der er i tiden. For de store ikoner retter sig jo også efter de strmninger der er i samfundet. Som eksempel World Traid centers fald i 2001, der ville det jo have været meget upassende at give den gas med pynt og meget prangende mode. Jeg tror i hver fald at det hænger sådan sammen.

Så bruges moden jo også til at vise hvilken stand man kommer fra. Idag er mærkevarer et billed på at man gerne vil være, eller er noget ved musikken. Men mærkerne er ikke så synlige, og nogle af dem er mest for kendere. For et årti siden sad mærkerne udenpå, og gerne skrevet med stort. Men mange mærkevarehuse er også bange for at udvande deres brand, og bange for at det bliver alle mands eje, trods det at de gerne vil have et stort cashflow. Og det har de jo, når det ikke er krisetider. For i krisetider ender vi ofte med at ville være nærværende, og ikke gå så meget op i materielle ting. Håndarbejde finder ofte også sin renæssance igen, så der bliver strikket, syet og hæklet igen. Noget som helt sikkert igen vil være at finde i moden.

Nu har mode aldrig rigtig intresseret mig som sådan, forstået på den måde, at jeg går ikke i moderigtigt tøj, eller det sidste nye. Men historiesk intreserrer det mig. Jeg er dd fasineret af den grønlanske folkedragt, som jo for kvindernes vedkonme er vild pyntet og prangende, men for mændenes utrolig enkel. Måske der kun er plads til at det ene sæt er prangende.

Kigger jeg så på den danske folkedragt, så er der ikke meget pynt ved den. Det er jo bondedragter, dragter som bønderne brugte til daglig, og som de bare lige pyntede op med en hat og et tørklæde til fest. Den var ikke gået idag, hvor sladre blade gerne "ydmyger" kendte, hvis det viser sig at de har haft den samme kjole på to gange.

Men det som skiller sig ud ved folkedragten er at den er egnsbestemt, samt den er ordinær, og ikke som eksempel Barokken og Rokokoen, som virkelig gav den gas. Barokken og Rokokoen er så heller ikke dansk indspireret, og det kan jo også være noget af grunden.

Jeg er som sagt ved at kreerer en Rokoko kjole, har syet en del. Meeen jeg er ikke rigtig tilfreds, så du får ikke noget at se endnu. ude på forsiden har jeg dog lavet en lille sprællemand, bare for sjov, og fordi det var en ide som dukkede op, mens jeg var i prosessen. Rokokoen, og Barokken for den sags skyld, fasinerer mig også utroligt meget. Men det er nok den lille prinsesse inden i mig, hende der bare så gerne vil gå med store kjoler, med masser af strut, og perlekæder enmas.

Jeg har også en ide med, at jeg vil lave en folkedragt, sådan lidt 3 D agtig, med applikationer, er startet, for lang tid siden, men måske jeg lige skulle gøre den færdig, så kan det være jeg får en ide til, hvordan jeg løser min Rokoko kjole.

PS; billede er en applikation jeg har fundet på et loppemarked. Jeg flader altid fordem, også dem hvor folkedragten er broderet.