26-10-2012

Hjemme igen fra Grønland

Turen til Grønland gik over Nuuk,h vor jeg var en dag, så videre til Paamiut, i  fem dage, for så at tage en lille omvej til Narsasuarq, hvor en dag også skulle tilbringes, og derfra hjem.

Kurset jeg var hyret til foregik i Paamiut, over tre dage, og var et kursus med tekstiltryk, hvor iværsætteri var sigtet. På dansk hedder byen Frederikshåb, og på Grønlandsk betyder det byen ved havet. Byen lå dog lidt inde i fjorden, men havde ligget ude ved havet, fortalte en af kursisterne mig.

Første dag gik med farvelære, hvor farver blev blandet, der blev tegnet på forskellige papirtyper, hvor samme historie blev malet, så kursisterne kunne se, at farver og baggrund giver forskellige udtryk, trods det at vi bruger samme motiv. Stoftryk på forskellige farver stof blev også lavet, og dette blev syet sammen til et stort pathwork tæppe. Det tæppe blev der taget mange billeder af, for det var rigtig flot, og der kunne de se, hvordan det også kan spille, når forskelige farver stof bliver sat sammen.

Motiverne for trykket skulle være noget fra Grønland. Så her blev udskæring fra plastikark og linoliums tryk brugt. Linoliumstrykket til historierne, og plastikarket til nogle særlige figurer, som betød meget for kursisterne. Her havde havørnen en særlig plads. Jeg fik fortalt, at i Paamiut er der virkelig mange havørne, og at det var deres varetegn, deres logo.

Af andre billeder, der blev brugt flittigt var dødemasken, af både kvinder og mænd. Og jeg må sige at dette motiv virkelig talte til mig. Jeg havde inden kurset lavet to tegninger, en af nationaldragten på sort papir, og en historie fortælling om Nauja og Paulo på hvidt. Tegningens historie kan du se her http://www.kreativtid.dk/87290711. Men dødemaskerne, de talte som sagt til mig. Da en del af kursisterne ikke kunne dansk, og jeg derfor ikke kunne gå i dybden med for megen teori, brugte jeg sådan lidt Rudolf Steiner pædagogik. Jeg lavede hele tiden selv ting, både med tryk, så de kunne se trykket, og derefter forvandlede jeg det med symaskinen. Og det fungerede rigtig fint. Og her brugte jeg som sagt dødemaske motivet rigtig meget. Du kan se mere om et par dage.

Efter et par dage var der både produceret tasker, tevarmere, duge, gardiner, grydelapper, viskestykker og et enkelt badeforhæng. Deltagernes glæde ved deres eget arbejde var tydelig, trods de få ord, så jeg fik virkelig en følelse af, at jeg havde lært dem noget. De spurgte mig da også, om ikke jeg kom igen om to år, så jeg kunne se, hvad de kunne drive det til. Så jeg tror der kommer noget ud af dette kursus.

Alle deltagernes ting blev udstillet i kulturhuset, så hele byen kunne komme forbi og se hvad deltagerne havde lavet. Og det var tydeligt at se, hvordan det hele havde udviklet sig fra den første dag, hvor alle bare prøvede teknikker af, til de selv fik kontakt med deres egen kreativitet. De syntes da også at kurset var for kort, for de følte ikke rigtig, at de var blevet færdige endnu. Men dig og mig imellem, så var de lige der hvor jeg ønskede dem hen, at de nu selv havde drivkraften til at komme videre, for der var ikke mere jeg kunne lære dem, på det level, de var lige nu.

Så hvem ved, hvad der er sket om to år.