02-11-2012

Desig og kulturhistorie

Har som sagt lige været på Grønland og lave et tekstil kursus. Og metoden var, at jeg selv lavede produkterne, så kursisterne kunne se, hvad det kunne blive til.

Da jeg lavede disse produkter, så var det at døds masken talte helt vildt til mig. Det var dramatikken, samtidig med at enkelheden kom frem. Det var måden, jeg kunne trykke den på, samtidig med at jeg lod tekstilfarven fade lidt ud fra maskerne, som gav endnu mere dramatik og kontrast for mig.

Alt dette har fået mig til at tænke en masse tanker. jeg er jo død indspireret af motivet, historien bag. Samt at jeg kunne mærke, at det sort hvide meget ligger op af det, som er oppe i tiden, Ny Nordisk design. Så jeg har jo vild lyst til at gå videre.

Noget andet som tiltrækker mig, er at mine egne motiver, altid bliver meget naive, noget jeg også elsker, men her fik jeg noget mere dramatik frem, som jeg ikke har haft før.

Men så kom samvittighedskvalerne. kan jeg tillade mig at bruge nogle andres kulturhistorie til mine design? Hvad tænker du? Er det at stjæle? Jeg ved at der i 2009 var en designer ved navn Peter Jensen, der brugte den grønlandske kultur som indspiration, læs her http://ibenmondrup.dk/?p=649 og at det lige præcist gav så voldsomme reaktioner, som mine tanker fortalte mig, kunne ske.

Jeg har gået og rumlet med disse tanker, for jo jeg føler lidt, det er som at stjæle, men hvad så, hvordan finder jeg så noget tilsvarende? Jeg delte tankerne med min mand, og han sagde meget klogt, hvad med Vikingerne, de var jo også dramatiske, og det er jo egen kulturhistorie. og tilfældet vil, at vi på skolen lige præcist er igang med 14 dages emne om Vikingerne, så måske det er en tilfældighed, måske der er en mening med det. Det er jo rigtigt, at der er lige præcist den dramatik jeg søger der. Men hvor er det altså svært, for de døds masker der, de taler virkelig bare stadig til mig.

Og hvem ved, om der vil være noget i Vikingehistorien som vil tale lige så meget? Vi får se. Jeg er ved at lave en ny undergruppe om klædedragten, den er ikke færdig endnu, men du skal nok få besked. og jeg skal nok skrive, hvis der findes noget i Vikingetiden, som vil komme til at tale til mig på samme mådeCool