De vilde drenge

En af drengene filtede en betjent, med overskæg :-)

Jeg støder ofte på spørgsmålet om drenge og håndarbejde. Gider de det?

Og ja det gider de, men jeg har altså også lige et par tricks i ærmet, som næsten altid virker. Lad det være sagt, det findes, at jeg støder på en enkelt der bliver kontrer, er i protest, og viser masser af modvillighed på faget. Der har jeg endnu en udfording til gode, at få den sidste med. Men det er virkelig sjældent.

Nu til fifene:

Filtning, ved ikke hvad det er det kan, men særligt nålefiltning, der får jeg virkelig drengene med. Selv de meget energiske drenge falder i flow.

Ofte sidder de og snakker, mest om noget de har set i tv. Til tider er jeg stødt på enkelte der har fundet det virkelig svært at sidde stille for længe. Dem har jeg bare sat med en lydbog eller selvvalgt musik, som kun de kunne høre. Og så sker der virkelig noget. Det trick bruger jeg også i mine matematiktimer, når elever skal lave selvstændigt arbejde. Jeg syntes at opleve, at denne ro også breder sig, over tid til mine andre timer.

Så sker det jo, at vi alle kan få myrer i benene af at sidde for længe. Så snart jeg kan mærke, at det er lige der, vi er, så siger jeg til eleverne, at de skal gå udenfor og tage elve englehop. Nu er jeg jo heldig, at vi kan gå lige udenfor lokalet. Noget der burde være for alle skoler, særlig i indskoling og mellemtrin.

Særlige behov, er noget jeg også praktiserer. Jeg har fået den erfaring, at hvis alle elever føler at deres behov bliver opfyldt, så går de ikke rundt og har øje på hvad andre må. Her er det vigtigt at skelne mellem behov og lyst.

 

Jeg kan komme med et eksempel. En gang arbejde jeg på en traditionel skole, hvor det at sidde på samme plads, blev praktiseret i stor stil. Og så skulle man være musestille, for det var et succes kriterie.

Nu arbejder jeg så på en skole, hvor alt er åbent, dog med mulighed for at finde stille hjørner, og lige præcist den skole var mit forbillede på den anden. Så jeg lod eleverne selv bestemme, hvordan og hvor de ville være/sidde/ligge når de lavede selvstændigt arbejde.

Og en dag var der en lille dreng i 1.klasse der byggede en hule af sofapuderne. Min første indskydelse var at stoppe det, mest fordi jeg så for mig, hvordan de andre ville kommenterer det, og måske blive misundelige. Så jeg lod det komme an på en prøve. Intet skete. Og min konklution var, at det var fordi de andre også fik opfyldt deres behov. Og indtil nu virker det som om den tese er rigtig. For på den skole hvor jeg er nu, der er der nogen, der får lov til en tur på løbehjulet i ca 3-5 min. Og de andre siger ikke"hvorfor må han", de ved nemlig, hvis de får samme behov for denne lille pause, så får de som regel lov. Og de fleste misbruger ikke tilliden.

Strikke, den kan være svær. Indrømmet, jeg får ikke altid alle med. Der kan drenge være meget fordomsfulde. Det er noget deres farmor gør, siger de altid meget kategorisk.

Men jeg støder på drenge som bliver grebet af det. På skolen laver i bedstemordag, så alle har en lærermester.

Jeg har dog et enkelt trick, som ofte har virket, det gjorde det faktisk på Tingbjerg drengene :-) jeg spurgte til, om de gerne ville være gode til fodbold. Og hvilken dreng vil ikke det? Så bad jeg dem skrive på et papir, både med højre og venstre hånd: " I skoven stod der et træ der gerne ville lære at spille fodbold" Så sammenligner de, også med mit, hvor jeg viser dem, at jeg kan skrive med begge hænder. Og så får de et lille foredrag om venstre og højre hjernehalvdel, om at det er vigtigt at de spiller sammen, særligt hvis man skal være god til fodbold Vinker Jeg ved ikke om det er sandt :-) Men en ting de er særligt glade for at strikke er håndvarmere.

har du nogle fif, må du rigtig gerne dele.

 

Kontakt; http://www.kreativtid.dk/81888672